Ihana kamala IKEA

IKEA on yksi briljanteimmista tuntemistani bisneskonsepteista. Firman eettisyydestä en ole täysin vakuuttunut, mutta rahantekokoneena tämä bisnesidea on kadehdittavan onnistunut, heja Sverige. Superkivoja, koko maailman tarvitsemia tavaroita halpaan hintaan. Laatua jotkut parjaavat. Toki talossa myydään myös ihan hömppää, mutta IKEAsta löytyy myös erittäin laadukasta tavaraa. Ostoksilla tarvitaan siis järkeä ja arvostelukykyä, on ostajan vastuulla raahaako kotiinsa laatua vai sekundaa. Omat lempparini ovat IKEAn lukuisat, kekseliäät säilytysjärjestelmät, mukaan lukien keittiökaappisarja METOD. Keittiörintamalla on ilmeisesti myös uutta tulossa, ainakin olin näkevinäni ihan uutta mallistoa nimeltään ENHET, metallisia kaapinrunkoja, mielenkiintoista.

Itse harrastan IKEAa yllättävän paljon, ostan klassisemman tyylisiä juttuja, en kaikista yleisimpiä trendilamppuja. Alla kuva mielestäni hyvästä IKEA-tuotteesta. Tämän puunaulakon raahasin Turusta Mallorcalle matkalaukussa, koska täältä meiltä sen saa vain mustana, olisi ollut liian synkkä tumman seinän kanssa.

Onko se koriste vai naulakko? TJUSIG-puu on molempia!

Se että IKEAlla on joissain piireissä kyseenalainen maine, on meidän kuluttajien oma vika. Me liioittelemme. Ostamme KAIKEN Ikeasta ja sorrumme halvimpiin ja paskimpiin tuotteisiin, jotka ovat jo kaikilla. Olemme johdateltavissa kuin lampaat. Jotkut aloittelevat Airbnb-sijoittajat kuningasideoineen varsinkin oikein megalampaita ovat. Hankkivat sijoitusasunnon ihan oikeasti
koko sisustuksen IKEAsta, halvinta ja huonointa mitä löytävät vain numerot mielessään. Tulee sitten viihtyisä kämppä turisteille. 

Ihan vinkkinä vaan, parhaat Airbnb-kämpät ovat viihtyisiä ja erikoisia, ei kukaan lomallaan sairaalatyyppiseen, askeettiseen koloon halua majoittua. Olen nähnyt näitä masentavia, itseään toistavia tapauksia niin monta, että voisin oikeastaan tehdä tuoreelle Airbnb-yrittäjälle IKEA-hankinnoista yksityiskohtaisen listan ja laittaa vaikka tänne blogiin. Ei tarvisi heidän sitten itse vertailla hintoja ja menettää kallisarvoista ja tärkeää bisnesihmisaikaansa. 

Listaan alle muutamia IKEAn kyseenalaisista klassikoista. Varoitan jo valmiiksi että teksti sisältää hyvin jyrkkiä mielipiteitä jotka ovat minun omiani, mutta näistä mielipiteistä ei oikeastaan kannata keskustella, ne ovat enemmänkin totuuksia. En kaipaa vastaväitteitä, jos et ole samaa mieltä kanssani, se kertoo huonosta mausta. Lohdutukseksi sanottakoon, että huono makuhan taas ei sinänsä ole kenenkään vika varsinaisesti, sen kanssa synnytään. Paskaa makua voi kuitenkin yrittää jalostaa tiettyyn pisteeseen asti.

LACK-pöytä

Ikean Lack tässä hilpeästi kaksivärisenä. Opiskelijayksiöiden pölyä keräävä klassikko.

Se jolla ei ole Lack-pöytää ollut, se valehtelee. Design ei sinänsä ole huono, yksinkertainen kuutio on kai ihan okei moneen yhteyteen, mutta materiaali on järkky. Tämä pöytä imee itseensä enemmän pölyä ja kissankarvaa kuin mikään ennen keksitty. Musta Lack on oikeastaan harmaa, koska ei edes ansaitulla eläkkeellä oleva äitini ehtisi pyyhkiä sen pintaa tarvittavalla tiheydellä. Oletteko huomannut saman? Mistä tämä johtuu? Mitä se materiaali edes on?

Tämä hiton lamppu


En muista tämän pömpelin nimeä enkä haluakaan muistaa. Hinta on siinä viiden euron kieppeillä, tämä kertoo kaiken. Taaskaan muotoilu ei ole suurin ongelma, vaan materiaali. Kuvassa näyttää toki siedettävältä, mutta livenä jokaisen itsenäiseen ajatteluun kykenevän ihmisen tulisi ymmärtää, että tämä ei ole ok. Lampusta saamani kylmät väreet juontavat juurensa välittäjäaikoihini. Yli puolessa turkulaisten vuokra-asuntojen katosta roikkuu tämä kötystys, aina epämääräisesti asennettuna. Kun lamppuun on vielä töräytetty Prisman halvin kellertävää valoa loimottava polttimo, on komeus valmis. Kotoisan keltaista kuin vankilassa. Ihmiset pliis, älkää ostako tätä, on huono lamppu.

FÄRGRIK

Kuppihan on oikeastaan sievä. Kiinni saa hyvin ja näitä saa pinottua vaikka kymmenen päällekkäin. Pinottavuus on varmaan syy, miksi aikamoinen määrä suomalaisistakin ravintola-alan yrittäjistä ostaa näitä kahvikuppeja. Niin ja hinta, alle euron per kippo, halvempaa kuin tukussa ihan varmana. Värivalikoima on laaja ja vaihtuva. Tässä hyvä esimerkki, että ongelma ei ole tuotteessa, vaan meissä kuluttajissa. Kupista on tullut niin yleinen, että jokainen sen tunnistaa. 

Esson baarissa ymmärrän valinnan, huoltsikka ei edes yritä olla trendikäs tai kiva sisustukseltaan. Kuitenkin monet keskustan Instagram-hygge- paikatkin suosivat näitä. Kivaan ja kalliiseen kahvilaan mennessä ainakin minun esteetikon silmääni särähtää kun näen Färgrikit. Eikö mitään muuta ole oikeasti saatavilla koko maailmassa? Tiedän että hinta bla bla, mutta silti. Tässä alla kuva toisista Ikean kupeista, eikö esimerkiksi jotain tällaista voisi edes harkita vaihteen vuoksi?

MALM är best


Siirrytäänpä sitten vähän vähemmän verenpainetta nostaviin IKEA-klassikoihin. Kuten sanottua, tavaratalon monet säilytysratkaisut ovat erittäin toimivia ja hinta-laatu -suhteeltaan oivallisia. Jos siis perushyvään peruskamaan on tarkoitus tyytyä. MALM-lipastot ovat klassikoita. Ne ovat jykeviä ja laatikot rullaavat pehmeästi. Tämänkin sarjan tunnistaa heti IKEA-tuotteeksi, mutta ainakin minä saan ihan positiivisen viban. Design on maltillinen ja klassinen, sopii monen tyylin kaveriksi. Onko tämä jonkun mielestä samaa inhokkikaliiberia kuin vaikka LACK? Meillä on Mallorcan kodissa MALM-yöpöydät, juuri nuo viininpunaiset and I love them.

Säilytysjärjestelmät
No niin. Seuraavaksi IKEAn helmet. Olen kasannut elämäni aikana useamman IKEAn keittiön, enkä keksi niistä moitittavaa. Suunnitteluohjelma on kohtalainen ja antaa oman elämänsä sisustussuunnittelijalle paljon. Kaappirungot ovat tukevia ja loogisia kasata. Ovimalleja löytyy ainakin Suomen valikoimissa todella paljon eri väreissä ja struktuureissa. Kateellisena tutkin juurin Raision ovivalikoimaa. Meillä täällä saarella valikoima on noin puolet siitä, viimeksi paikan päällä totesin sen taas supistuneen. Vain tylsimmät ovat jäljellä. Olen aina haaveillut jännästä Herrestad-ovesta, mutta sekin oli hävinnyt valikoimista juuri nyt kun itsellä olisi sopiva keittiö, johon ovet laittaa. Mega nyyh. 
Tätä yläkaapin ovea halusin ostaa pari päivää sitten, eipä näkynyt enää. Ikea-suosikkini kautta aikojen!

IKEAn keittiön voi tottakai myös kämmätä valitsemalla halvimmat ovenkrenkkanat ja muovisimman tason, mutta ajatuksella ja keskivertobudjetilla pääsee kyllä laadukkaaseen ja tyylikkääseen lopputulokseen. Itse olen ostanut myös kodinkoneita IKEAsta, eikä tähän mennessä yksikään ole mennyt epäkuntoon.

EKET
Sarja on ihana ja se on aina puhutellut minua, epäsymmetrian kuningatarta. Kehittelen juuri päässäni keittiön yläkaappeja tästä järjestelmästä, kun kerran HERRESTAD on pois pelistä. En jaksaisi odottaa että saan ajatustyön valmiiksi ja voimme alkaa porailla bokseja seinään, ja sitten ihania roikkuvia muratteja niiden päälle ja vaaseja ja kippoja ja ah! Näitä siis löytyy myös ovellisia, jotka ovat keittissä käytännöllisiä.

Kaikki tietävät vaatekaappijärjestelmä PAXin, joka onkin loistava ja monipuolinen, mutta on niitä muitakin. Vaatejärjestelmiä on varmaan yli kymmenen erilaista, kannattaa tsekata nettisivut ennen ostopäätöstä mieli avoinna. Itse löysin viime reissullani järjestelmän nimeltä BROR, joka on mielestäni todella siisti ja käy moneen tarkoitukseen. Olisi sopinut kuin nyrkki silmään esimerkiksi jo edesmenneeseen Littoisten Verkarannan loft-yksiööni vaikka osaksi keittiötä. Aina sieltä jotain uutta ja oivaltavaa löytyy. 
BROR on hip. Vähän samaa tyyliä on uusi keittiönrunkosarja ENHET.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Välimeren paras työpaikka

Kielinaisen vinkit espanjan opiskeluun