Välimeren paras työpaikka

Kerron nyt salaisuuden, jonka jokaisen ainakin mieleltään alle kolmikymppisen vähänkään seikkailuun taipuvaisen reippaan nuoren ihmisen tulisi tietää. Täällä Välimerellä ja myöskin Karibialla porukoille maksetaan siitä, että seilaat kiiltävällä luksusjahdilla hauskalla ja kansainvälisellä porukalla. Kerron työstä yksityisillä luksusjahdeilla. Näitä töitä ei mainosteta Mollin sivuilla, mutta mahdollisuudet alalla ovat valtavat. Palma de Mallorcaa pidetään Välimeren jahtibisneksen yhtenä pääkaupunkina, jo yksin täällä näitä miljoonien arvoisia paatteja killuu satamissa tuhansia. Voi veljet, jos olisin itse parikymppisenä tällaisista työmahdollisuuksista tiennyt, olisin hypännyt kyytiin suorinta tietä lukiosta selvittyäni.

Mikä maailma! Nyt en siis puhu mistään 40-jalkaisesta Sunseekeristä jota ohjaa Pekka ja Pirkko sitoo fendarit Nauvo style, vaan hulppeista, yksityisomisteisista miljoonapaateista, joissa palkattu miehistö sekoittaa martinit ja höyryttää pyyhkeet sopivan lämpöisiksi. Paatteja löytyy sekä moottoreilla että purjeilla, miehistön määrä vaihtelee tietty paatin koon mukaan. Pienimmistä kapteeni hoitaa hommat yksin, tämä on hieman harvinaisempaa, mutta suurimmilla yksityisjahdeilla crew saattaa olla monikymmenpäinen. Esimerkiksi Palman liepeillä usein killuva maailman suurin yksityinen purjevene "A" työllistää noin 50 vakituista seiloria.Minkälaista hommaa olisi sitten tarjolla? Hulppeinta palkkaa ja parhaita mukavuuksia nauttii tietysti kapteeni. Kapu on itse purkilla ajamisen lisäksi yleensä myös veneen manager, organiseeraa korjaukset, laskut, rekryn, satamamuodollisuudet jne. Tämä homma vaatii myös pomona olemista, kapu on tärkein linkki veneen omstajien ja muun miehistön välillä.


Chef. No keittäjä. Suosittelen tätä hommaa erityisen lämpimästi. Palkka on hulppea perinteiseen ravintolakokkiin verrattuna (parhaat voivat saavat kuulemma 8000 e/kk), kokkauksen saa organiseerata aika mielivaltaisesti, tietysti omistajien ja heidän vieraidensa mieltymysten mukaan ja mielikuvitusta saa käyttää. Sapuskan ja esillepanon tulee olla priimaa, mutta yleensä myöskin käytössä oleva budjetti on hulppea.

Stewardess. Niinkuin housekeeper mutta veneessä. Siisteys ja ruoan sekä juomien tarjoilu päätehtävät, omistajien kanssa voi välillä mennä hermot, muuta palkkaus on myös noin kolme kertaa parempi kuin perinteisellä hovimestarilla maan kamaralla. Niin ja tässä hommassa opit muuten siivoamaan paremmin kuin yksikään anoppi! Yksi tärkeimmistä siivousvälineistä on kuulemma hammastikku... leikkaussalin tasoinen puhtaus on standardi.


Talvella huoltohommia. Erään 30-metrisen jahdin ruokasali.

Deckhand. Merimies. Merinainen. Eli perusseilori, joka hoitaa veneen puhtaanapidon, pienet korjaukset, huollot jne. Sitoo fendarit Pirkon puolesta. Näiden lisäksi isommilla jahdeilla varsinkin löytyy kaikenlaisia muitakin työnimikkeitä, fiineimmät paatit palkkaavat esim. oman mekaanikon jne.

Mitä tämä maailma sitten sinulle antaa? No rahaa ainakin. Varsinkin Espanjan yleiseen palkkatasoon verrattuna veneiden palkat ovat hulppeita, triplaa verrattuna maakrapuihin vastaavissa tehtävissä. Monet paatit maksavat palkan tax free, veneet seilaavat usein esim. Karibian saarten lippujen alla, kukapa sitä Bahamalla veroja maksaisi? Useimmiten miehistö asuu veneessä ainakin osan aikaa vuodesta, silloin rahaa ei kulu vuokriin eikä ruokaan, jotkut paatit kustantavat kaiken hammastahnasta lähtien. 


Meikäläinenkin paattihommissa rätti kädessä
silloin tällöin
Niin ja ovathan maisemat aikamoiset! Paattityö on aika ajoin rankkaa ja omistajat hankalia muuttuvine mielineen ja erikoisine pyyntöineen, mutta loppujen lopuksi työpaikkana Välimeri voittaa aika monen toimiston tai kulmabaarin. Vaikka hommaa on paljon, usein myös miehistö saa sen verran vapaata että pääsee tutustumaan eri satamiin. Noh, ainakin satamabaareihin.


Mitä työpaikan saaminen superjahdilla vaatii? Passin. Vähintään kurssin nimeltä STCW ja merimieslääkärintodistuksen. Kielivaatimus on vähintään englanti. Saksa varsinkin täällä Mallorcalla hengaavissa paateissa on iso plus, Karibialla ranska jne. Jahti-ihmisen luonne täytyy olla joustava. Jos olet kovaääninen drama queen unohda koko juttu, veneessä kukaan ei kuuntele mesoamistasi viikkoa kauempaa. Miehistö jakaa usein hyttejä, joten omaa aikaa ihan yksin ei juurikaan jää, joten.. täytyy tykätä ihmisistä! Ja tulla toimeen kaiken maailman outojenkin veikkojen kanssa. Sietää toisten kuorsausta, huonoja vitsejä, ärsyttävää naurua jne. 
Veneisiin pääsee töihin tuurilla ihan kokemattomanakin, mutta meillä suomalaisilla on se superpower, että monet ovat tutustuneet veneilyn perusteisiin jo pienestä pitäen eikä vesillä olo ole meille vierasta. Jos olet mukiin menevä remppareiska tai kätevä emäntä ja olet joskus sitonut veneen naruja, pärjäät paateilla varmasti. Itse työtehtävät eivät ole ylivoimaisen hankalia, lähinnä työympäristö ja aikataulut aiheuttavat suurimmat haasteet. 


Merimiehen toimistonäkymät

Paattityö on reissuyötä sanan varsinaisessa merkityksessä. Kesällä saattaa kulua kuukausia näkemättä kotisatamaa, kollegoiden vitsit taas tulevat ahdistavan tutuiksi. Perheelliselle tämä duuni on hankala, tietysti jos tykkäät viettää aikaa puolisostasi etäällä, hakeudu superjahdille. Jotkut veneet palkkaavat myös pariskuntia, hieno mahdollisuus seikkaileville kyyhkyläisille! Paattien aikataulut ja kohteet päättävät omistajat, jotkut tykkäävät hengata Saint Tropezissa, toiset päättävät ylittää Atlantin yhtäkkiä. Jos sisäinen seilorisi heräsi nyt ja mielestäsi vuosi tai pari hommissa luksuspaatilla voisi olla hieno kokemus, onnittelen lämpimästi ja toivotan sinut tervetulleeksi Palmaan! Toteuta sinä minun nuoren sinkkunaisen unelmaduunini. Paras sesonki venetyön hakuun on tietty alkukevät, paatit rekrytoivat silloin ja varsinkin uusilla tulijoilla on keväällä paras mahdollisuus löytää jobi. Jos sinulla on jonkinmoista kokemusta venehommista, myös nyt talven kynnyksellä todennäköisesti löydät jotain. Välimeren parhaat työvoimatoimistot ovat puskaradio sekä merimieskuppilat: täällä Palmassa esim Vintage ja Corner Bar. Myös Facebookissa ryhmässä nimeltä Palma Yacht Crew vastaan tulee rekryilmoituksia päivittäin.

Niinkuin meilläpäin sanotaan:
Solekko lähteä kattehleen!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihana kamala IKEA

Kolmen passin vauva