Mihin hyvää myyntitekstiä tarvitaan?

Mitä tahansa kun kirjoitan, kysyn ensimmäisenä itseltäni totisena: miksi kirjoitan tätä? Mikä on tekstin tarkoitus? Myydä tuote? Antaa tietoa? Täyttää tyhjä aukko kotisivulla hakukoneoptimointia varten?

Tieto ei välity, jos teksti ei ole selkeää. Mikään ei tympeytä niin, kuin etsiä tositarkoituksella tietoa asiasta tai tuotteesta, mutta joutua lukemaan epämääräistä selostusta moneen kertaan kulmat kurtussa siltikään täysin ymmärtämättä. Näin lukija saadaan tuntemaan itsensä vähän tyhmäksi ja sekös tympeyttää vielä enemmän. 

Leväperäinen kirjoitustapa tekee virkkeistä kryptisiä, niissä on vääriä viittauksia ja asiaan kuulumattomia sanavalintoja. Liian pitkät virkkeet taas tekevät tekstistä labyrintin: lukija kelaa epätoivoisesti sepustusta moneen kertaan edes takaisin päästäkseen kärryille viestistä. Pilkuta, tai ainakin pisteytä, hyvä ihminen!

Sori näistä aiheeseen liittymättömistä kuvista. Kivempi kuitenkin kun vähän on väriä.

Hyvin kirjoitettu myyntiteksti otetaan vakavasti. Monikaan myyntitykki ei ole kielioppikone, mutta myyntihommissa ammattiapuun olisi enemmän kuin suositeltavaa turvautua. Itselläni rikkaimmat vuodet myyntialalla ovat olleet kiinteistönvälityksen parissa, tunnen siis alan konnuudet ja ammennan esimerkkejä tästä monivivahteisesta ammattikunnasta.

Kiinteistönvälitys on bisnes, jossa asiakas luottaa välittäjälle myyntiin monesti arvokkaimman omaisuutensa: oman kotinsa. Välittäjä laatii kauppakirjan ja huolehtii lain kiemuroiden noudattamisesta kaupan eri vaiheissa. Suuren luottamuksen arvoinen tehtävä siis kyseessä. 

Miksi sitten kiinteistönvälittäjä kuvittelee potentiaalisen toimeksiantajan valitsevan välittäjän, joka ei mainostensa perusteella osaa edes kirjoittaa? Sama pätee, myit sitten asuntoja tai leivänpaahtimia. Kun myyjä näkee vaivaa tarjotessaan asiakkaille oikeakielisiä ja sujuvia tuotetekstejä, hän osoittaa kunnioitusta asiakastaan kohtaan.

Poseeraukset kotikulmilla. Ei liity niin mitenkään hyvin eikä huonosti kirjoittamiseen.
Tai no graffiti tietty kyllä!

Myyntitekstit kirjoitetaan potentiaalisia asiakkaita varten. Ei firman omistajaa tai työntekijöitä varten. Moni vanhemman koulukunnan yrittäjä on sitä mieltä, että hänen ydinbisneksensä ollessa esimerkiksi auton renkaiden myynti, on ihan sama millä tyylillä renkaiden myyntitekstit kirjoitetaan ja mitä siellä kotisivulla lukee. Metsään menee! Kyseisen yrittäjäveljen potentiaalisiin asiakkaisiin kuuluvat kaikki auton omistajat, myös se osa kansaa, joka arvostaa hyvää kieltä ja luottaa vain järjellä kirjoitettuihin mainoksiin. 

Myös minä, autoileva kieli-ihminen, tarvitsen silloin tällöin uudet renkaat, enkä varmasti mene niitä ostamaan firmasta, joka manostaa lehres kevät tarjoustaan aut. Renk. 295 ens ens maanantaina. Mahtavatko edes osata kirjata hintaa kassakoneeseen oikein?

Hyvä sisältö menee hukkaan kehnossa ulkomuodossa. Moni kirjoittaa älyttömän mielenkiintoista ja rikasta tekstiä loistoaiheista, mutta on vaan yksinkertaisesti huono kieliopissa vaikkapa lukihäiriön takia. Tällaisten kirjoittajien tulisi ehdottomasti viilauttaa tekstinsä priimaksi ammattilaisella, jottei hyvä tarina hukkuisi turhauttavaan ortografiaan. Kekseliäs sisällöntuottaja ei automaattisesti ole hyvä pilkunviilaaja.

Ainakin tuon verran järkeä niihin mainosteksteihin!

Tökkivä teksti tappaa lukuinnon. Vaikka asia olisi kuinka mielenkiintoinen tahansa ja asiakas X palaisi halusta tietää lisää autonrenkaista, ihminen ei vain yksinkertaisesti jaksa lukea tuoteselostusta, joka vilisee kiroitusvirheitä, yhdys sanat kirjoitettunaerikseen tai muuten vaan päin honkia on koko teksti ja tökkivää. Jos toistoa täynnä toistava teksti toistaa samoja sanoja toistamiseen, vaikuttaa firman mainosnikkari lähinnä alakoululaiselta aineenkirjoittajalta. 

Myöskään laverteleva kirjoitustapa ei myy. Tykki mainos on napakka, tarvittaessa jopa sähäkkä. Kiehtovan mainostekstin tulee soljua aivoihin kuin kevätpuro, kylmän viileästi ja itsevarman tyylikkäästi, muuten se ei tee vaikutusta ja saa asiakasta toimimaan.

Ugh. Olen puhunut.
Jos sinun kynäsi on keskellä kämmentä, mutta haluaisit saada myynti- ja mainostekstisi kuntoon, kurkkaa tämä: Kirjoituspalvelu Merinäköala

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihana kamala IKEA

Välimeren paras työpaikka

Kielinaisen vinkit espanjan opiskeluun